Niestety nie mogłam się pojawić na tych warsztatach, a wiedza dotycząca cukru i zagrożeń wynikających z jego spożywania, przyda się nam wszystkim i pozwoliłam sobie poprosić Jolę Christol o relację. I oto ona!
Warsztaty prowadziła Joanna Puciata – Integrative Nutrition Health Coach, która na tę okazję przyleciała z USA.
Joanna opowiedziała nam o wpływie cukru na ludzki organizm i zgubnych skutkach jego nadużywania.
W obecnych czasach cukier jest wszechobecny w pożywieniu. I to nie tylko w słodyczach, ciastach, lodach. Spożywamy go w sokach, napojach, ale i w majonezie, ketchupie, daniach gotowych do spożycia, sosach do ryżu i makaronów itd. Dwie puszki słodkiego napoju gazowanego to 24 łyżeczki cukru, które obniżają wydajność białych krwinek o 92%! I to właśnie napoje gazowane i soki są najczęstszym ukrytym źródła cukru, bo aż25% spożywanych przez nas kalorii i cukru pochodzi z napojów. 16 najsłodszych napojów na rynku amerykańskim pochodzi z soków owocowych. W Stanach w 2010 roku firmy produkujące napoje wydały rekordowa sumę, bo aż 948 millionów, na reklamę. 4 firmy są odpowiedzialne za 70% słodkich napojów na rynku: Pepsi-Co, Coca-Cola, Dr. Pepper Snapple Group, Kraft Foods.
Dodatkowo warto pamiętać, że cukier obniża również odporność i wzmacnia uzależnienie. Słodki smak powoduje uaktywnienie się receptorów dopaminy w mózgu odpowiedzialnej za większość uzależnień. Tak, cukier uzależnia!
Cukier i węglowodany proste powodują nadmierną produkcję insuliny w trzustce, która ma za zadanie wydalenie cukru z krwiobiegu do tkanek. Gdy poziom insuliny jest ciągle podwyższony, trzustka nie radzi sobie a tkanki nie są w stanie przyjąć więcej cukru. Ciągły podwyższony poziom cukru we krwi powoduje, że insulina przechowuje go jako tłuszcz na późniejsze potrzeby energetyczne często powodując gromadzenie się tłuszczu na brzuchu (nie zawsze), otyłość i niezdrowy cholesterol.
100 lat temu zużycie cukru na 1 osobę wynosiło 2,5 kg rocznie. W XXI wieku jest to już jest 80 kg!
1 płaska łyżeczka to 4,5 g, czyli 15 kcal. Norma dla kobiet to nieprzekraczanie 6 łyżeczek i 9 łyżeczek dla mężczyzn. Najbezpieczniejszy poziom glukozy we krwi wynosi miedzy 70-85mg/dL. Wiesz jaki masz poziom cukru?
W naturze ludzkiej leży lekceważenie objawów choroby jeśli nie są ona związane z bólem. Ponieważ w przypadku cukrzycy wysokie stężenie cukru uszkadza nerwy osoby chore często przechodzą bezbolesny zawał serca, łatwy do uniknięcia przy zmianie diety.
Warto wiedzieć, że przyczyną cukrzycy typu 2 jest nadmiar energii zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Komórki nie potrzebują już więcej energii i nie wchłaniają glukozy, która krąży we krwi i niszczy lub pogrubia ściany tętnic wzmagając ryzyko komplikacji sercowych i krążeniowych.
Już stan przedcukrzycowy powoduje następujące dolegliwości:
Przedwczesne starzenie
Trądzik
Chorobę Alzheimera
Wewnętrzny niepokój
Raka
Zatwardzenie
Depresje
Przedwczesne dojrzewanie
Powiększenie piersi u mężczyzn
Problemy ze wzwodem
Zmęczenie
Zwiększoną potrzebę cukru
Choroby serca
Reflux żołądkowy
Wysoki cholesterol
Wysoki poziom hormonu stresu
Wysokie trójglicerydy
Wysokie ciśnienie
Stan zapalny
Podirytowanie
Niski poziom witamin
Męskie łysienie plackowate
Tendencje do zapominania
Tendencje do zmian humoru
Potrzebę stymulantów
Zespól policystycznych jajników
Słabe krążenie
Napięcie przedmiesiączkowe
Bezdech senny
Zaburzenia snu
Co więc zrobić by uniknąć złego samopoczucia wywołanego nadmiarem cukru w organizmie?
Unikaj cukru w czystej jego postaci, zwiększ aktywność fizyczną, ogranicz spożycie produktów mącznych, ziemniaków, białego ryżu, warzyw strączkowych, kukurydzy, a kiedy je spożywasz, zadbaj, by obok nich na talerzu pojawiło się białko. Jedz dużo warzyw, szczególnie zielono listnych.
Wyklucz z diety produkty przetworzone, napoje słodzone, winogrona, banany, dżemy i płatki śniadaniowe – zwłaszcza jeśli jesteś już chory. Pamiętaj też by konsumować 50 g błonnika dziennie.
Co należy zmienić w życiu?
Jedz co najmniej 3 posiłki dziennie. Upewnij się, że pościsz 12 godzin każdej nocy, czyli czy przerwa między wieczornym a porannym posiłkiem wynosi 12 godzin. Spożywaj białka (soczewica, ciecierzyca, fasola, kasze, tofu). Unikaj suszonych owoców (są bardzo słodkie!). Dodaj do posiłku 1 łyżkę dobrego tłuszczu. Dobrze by było gdyby Twój talerz z posiłkiem składał się w 1/2 z warzyw sezonowych, 1/4 ze zbóż i 1/4 protein.
słodki (słodkie warzywa: marchew, buraki, dynie oraz zboża jak kasza jaglana, ryż basmati)
Smacznego!
I ciekawostka: sama możesz badać poziom cukru we krwi. Rób to na czczo. W aptekach są dostępne urządzenia do pomiaru cukru a samo badanie jest nieskomplikowane. Zadbaj o siebie już dziś!
Dołącz do kobiet, które jako pierwsze dowiadują się o specjalnych promocjach i konkursach oraz nowościach na blogu. Tylko wartościowe wiadomości i to wszystko prosto do Twojej skrzynki!
Twoje dane nigdy nie zostaną sprzedane ani przekazane nikomu innemu.