Choć nie należy do typowych sprzętów biurowych, ciężko sobie wyobrazić dzień pracy bez skorzystania z niego. Mowa tu oczywiście o ekspresie do kawy. Zobacz, na jakie parametry zwrócić uwagę, kupując go!
Jaki rodzaj ekspresu najlepiej sprawdzi się w biurze?
Pierwszym wyborem, jakiemu musisz dokonać kupując biurowy ekspres do kawy, jest jego rodzaj. Do Twojej dyspozycji są w zasadzie tylko 3 opcje:
– ekspres kapsułkowy – wykorzystuje specjalne kapsułki z przygotowaną mieszanką kawową. Zdecydowanie najmniej wydajne urządzenie ze stosunkowo drogą eksploatacją – sprawdzi się jedynie w małym biurze;
– ekspres przelewowy – ekonomiczne urządzenie, w którym bez problemu przygotujesz kawę dla kilku osób. Doskonale sprawdza się w biurach, w których pracuje niewiele osób;
– ekspres automatyczny – najbardziej wydajna opcja, za którą co prawda trzeba zapłacić nieco więcej, jednak jest w stanie zapewnić wysokiej jakości napój i to dla dużej liczby osób. Ciekawą opcję stanowią np. ciśnieniowe ekspresy do kawy Saeco czy Krups.
Kawa mielona czy ziarnista?
Ekspresy do kawy dzielą się też na dwie inne grupy: korzystające z kawy mielonej i ziarnistej. Pierwsze rozwiązanie jest zdecydowanie wygodniejsze i mniej czasochłonne – po prostu kupujesz gotową, zmieloną kawę i wsypujesz ją do specjalnego pojemnika. Musisz być jednak świadomy tego, że taki proszek szybko traci zapach i smak. Kawa ziarnista mielona na bieżąco zachowuje go z kolei w pełni – dlatego też przyrządzony w ten sposób napój smakuje znacznie lepiej.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, kupując biurowy ekspres do kawy?
Wybór dobrego ekspresu do biura warto też poprzedzić sprawdzeniem następujących aspektów:
– moc – im większa, tym szybciej nagrzewa się urządzenie, a zatem szybciej parzy kawę. Wysoka moc równa się jednak dużemu poborowi prądu i wyższym kosztom eksploatacyjnym;
– ciśnienie – do właśnie ciśnienie wpływa na to, czy zaparzona kawa będzie mocna czy trochę słabsza. Standardem powinno być ciśnienie wynoszące 15 barów, choć oczywiście im wyższa ta wartość, tym lepiej;
– wielkość – ekspresy automatyczne to dość duże urządzenia, mogą więc zajmować sporo miejsca w pracowniczej kuchni. Modele przelewowe są z kolei mniejsze, a zatem łatwiej znaleźć na nie miejsce;
– pojemność zbiornika na wodę – im większy, tym rzadziej będziesz musiał go napełniać w czasie użytkowania. Przy dużej liczbie osób w biurze, zdecydowanie warto się zdecydować na ekspres do kawy z dużym dzbankiem na wodę;
– rodzaj serwowanych napojów – do wyboru masz zwykłe ekspresy parzące standardowe espresso albo takie, które przygotowują również inne napoje kawowe – cappuccino, latte macchiato, a nawet samo gorące mleko lub wodę na herbatę;
– opcja spieniania mleka – jeśli chcesz robić w nim również mleczne kawy, powinien być wyposażony w spieniacza do mleka – automatyczny lub w formie specjalnej dyszy.
*Artykuł zewnętrzny